Повече от 3000 безплатни електронни винетки са получили хора с увреждания в област Плевен за месец и половина. Това показват предоставените на БТА данни от Регионална дирекция "Социално подпомагане" (РДСП) в Плевен. 
За периода от 1 декември 2022 г. до 16 януари 2023 г. в социалните дирекции на територията на областта са постъпили 3055 заявления-декларации за отпускане на едногодишни електронни винетки. 
Най-голям брой е-винетки са отпуснати в община Плевен – 1538, следвана от Червен бряг – 433, Долна Митрополия – 295 и т.н. 
Традиционно в края на старата и в началото на новата година е най-голям напливът за подаване на заявления за безплатни винетки, коментира Светлана Георгиева, директор на РДСП – Плевен. Тя подчерта като основна причина факта, че в този период изтича валидността на повечето от винетките.  
През миналата година общият брой на отпуснатите винетки чрез териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане в областта е 10 409. 
От РДСП припомнят, че право на безплатна е-винетка имат лица с 50 на сто и над 50 на сто трайно намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20 години. Съгласно Закона за пътищата правото е за един автомобил с мощност до 160 к.с. и обем на двигателя до 2000 куб.см.
Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес – лично, с лицензиран пощенски оператор или по електронен път. 
Към заявление-декларацията се прилага единствено копие от пълномощното в случаите на подаване чрез упълномощено лице. Дирекциите "Социално подпомагане" обработват документите в 7-дневен срок. 
За улеснение на гражданите е осигурена възможност за проверка на валидността на издадените електронни винетки. Това става на сайта на Агенция за социално подпомагане в меню "Проверка за издадена електронна винетка", посочва от РДСП-Плевен.