Министерството на отбраната на Тайван е засякло 16 военни самолета и три военни кораба на китайската армия в района около острова, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на ведомството.
Четири самолета са пресекли така наречената средна линия - неофициалната граница в Тайванския проток, възприета от двете страни, и са навлезели в опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана, съобщи днес министерството на своя сайт.
Във връзка с това въоръжените сили на Тайван са привели в готовност своите кораби и военна авиация и са разположили ракетни комплекси.
През последните няколко месеца китайската армия редовно патрулира в акваторията около острова. Напрежението в Тайванския проток ескалира, след като през август миналата година тогавашният председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе. Пътуването предизвика силно недоволство в Пекин.
Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато на острова бягат остатъци от силите на партия Гоминдан начело с Чан Кайшъ, претърпели поражение в гражданската война в Китай. Според официалната позиция на Пекин, подкрепяна от повечето страни, включително Русия, Тайван е една от провинциите на Китайската народна република, отбелязва ТАСС.