Организацията на обединените нации (ООН) обърна внимание върху неефективността в работата по сделката за износ на украинско зърно през Черно море, но не хвърли вината за това върху струпването на повече от 100 кораба в турски води, които чакат проверка и одобрение за пътуване, съобщава Ройтерс.
Съгласно споразумението, договорено през юли м.г. между Русия, Украйна, Турция и ООН, корабите се инспектират в турски води по пътя им към и от Украйна. Четирите страни работят заедно по проверките на корабите.
"ООН настоятелно призовава всички страни да работят за премахване на пречките с цел намаляване на изоставането и подобряване на оперативната ефективност", посочи в изявление световната организация.
Американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд обвини миналата седмица Русия в "умишлено забавяне на инспекциите", като заяви, че съгласно споразумението месечно трябва да бъдат превозени 5 млн. тона храни.
Руската мисия в ООН не отговори веднага на искането за коментар на забележката, отбелязва Ройтерс.
По данни на ООН съгласно споразумението през декември са били изнесени около 3,7 млн. тона храни от Украйна в сравнение с 2,6 млн. тона през ноември. През последните две седмици са изнесени близо 1,2 млн. тона.
Пакетната сделка включва и улесняване на износа на храни и торове от Русия, включително амоняк. ООН се опитва да договори рестартиране на доставките на руски амоняк по тръбопровод до украинско черноморско пристанище.
"Страните преговарят за това как да доставят амоняк на пазара чрез тръбопровода Толиати/Южни», съобщиха от ООН. "Все още се водят разговори и не е постигнато споразумение", заяви световната организация.
Амонякът е ключова съставка на нитратните торове. Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари м.г. спря износа на хранителни продукти и на тръбопровода за амоняк, припомня Ройтерс.