Ръководителят на мемориала на Холокоста "Яд Вашем" ще пътува до Германия за първи път следващата седмица, за да открие изложба и да се срещне с германски представители, в това число и с германския канцлер Олаф Шолц, предаде ДПА.
Дани Даян ще бъде в Берлин на 27 януари, когато е Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста. Заедно с председателката на Бундестага Барбел Бас той ще открие изложба, озаглавена "Шестнадесет предмета". По време на пътуването Даян ще се срещне и с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и с федерални министри. Планирани са и срещи с опозиционния лидер Фридрих Мерц и с представители на германската еврейска общност.
"Ще пътувам до Германия за първи път в живота си, дълбоко осъзнаващ какви отговорности имам към миналото, както и към моите ангажименти, повече от когато и да е било, за да осигуря едно по-добро бъдеще", заяви Даян.
"Съхранението на важността и значимостта на спомена за 6 милиона майки и бащи, братя и сестри, синове и дъщери, убити преди по-малко от 80 години просто защото са били евреи, стои на първо място в отговорностите ми като председател на "Яд Вашем", добави Даян.
Той поясни, че изложбата, която ще открие, включва 16 уникални предмета от ерата на Холокоста, чиито истории са преплетени с историите на отделни евреи от цяла Германия. Те са от всичките 16 германски провинции.
Изложбата ще може да се види в сградата на германския парламент в продължение на четири седмици. После тя ще отпътува за Есен, в Западна Германия, за да бъде изложена в Цолферайн, бивша въглищна мина, обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. След това изложбата ще се върне в Израел.
Нацистите и техните помощници убиха 6 милиона евреи по време на Втората световна война. На 27 януари се отбелязва освобождаването на нацисткия концлагер Аушвиц през 1945 г. На този ден се почита и паметта на жертвите на нацистите.