Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ще напусне района с повишен риск от набези на местни пирати край бреговете на Западна Африка около 03:00 часа корабно време (04:00 часа източноевропейско време) на 19 януари. Това съобщи за БТА командирът на плавателния съд, кап. II ранг Николай Данаилов.
Във вечерните часове на 18 януари НИК 421 се намира на 700 мили от екватора, поддържайки курс юг-югозапад към Южна Америка със средна скорост от 9 възела при слаб попътен вятър от 3-4 метра в секунда по кърмата.
„Св. св. Кирил и Методий“ плава през Атлантическия океан по пътя си към втората междинна спирка от рейса до остров Ливингстън – пристанището Мар дел Плата в Аржентина. Очаква се корабът да пристигне в Мар дел Плата в началото на февруари. Там на борда му ще се качат учени от Българския антарктически институт, начело с председателя им проф. Христо Пимпирев, както и учени от полярната програма на Испания.
Наскоро България и Испания отбелязаха 30-годишен юбилей от сътрудничеството си на Антарктида. Научните бази на двете държави на о-в Ливингстън – „Св. Климент Охридски“ и „Хуан Карлос I“ се намират едва на няколко километра една от друга. Постепенно българо-испанското съседство се превръща в силна дружба – през годините родните полярници най-често стигат до българската база „на стоп“ с испанския кораб „Есперидес“.
На свой ред тази година, освен за българската антарктическа база, българският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ натовари материална част и за испанските полярни бази „Хуан Карлос I“ и „Габриел де Кастия“ на о-в Дисепшън, с което приятелството между двете програми продължава да укрепва.
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба „Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката „България - Антарктида - корабният дневник на БТА".