Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд отправи призив към новото правителство на Израел да се ангажира сериозно с разрешаването на палестинския конфликт, предаде Ройтерс.
Принц Фейсал бин Фархан ал Сауд, който говори на Световния икономически форум в Давос, каза, че израелското правителство дава "някои сигнали, които може би не изразяват това добре", но изрази надежда Израел да разбере, че разрешаването на конфликта ще бъде в интерес на страната и на по-широкия регион.
Министър-председателят Бенямин Нетаняху обеща да се стреми към официални връзки между Израел и Рияд след договорите за нормализиране на отношенията, подписани с ОАЕ и Бахрейн през 2020 г., но Саудитска Арабия свързва каквито и да е действия на кралството с постигането на целта за създаване на палестинска държава, отбелязва Ройтерс.
Саудитският външен министър каза също, че е постигнат напредък към прекратяването на войната в Йемен, в която Рияд ръководи военна коалиция. Саудитска Арабия смята, че е нужна още работа, включително възобновяване на примирието и преминаване към постоянно прекратяване на огъня.
Според принц Фейсал бин Фархан ал Сауд, който участва в дискусия по темата на Световния икономически форум в Давос, 8-годишният конфликт може да бъде уреден единствено с политическо решение.
Специалният пратеник на ООН за Йемен Ханс Грундберг, който взе участие в същата дискусия, каза, че прекратяването на войната "няма да бъде лесно" и недоверието остава, но наскоро са били направени сериозни стъпки, допълва Ройтерс.