Членове на френска крайнодясна група са изправени пред съда заради заговор за убийството на президента Еманюел Макрон през 2018 г. по време на възпоменателна церемония за Първата световна война, както и за планиране на терористични нападения и пропаганда за насилствено сваляне на правителството, предаде Ройтерс.
Обвинения са повдигнати срещу 13 членове на групата, от които 11 мъже и 2 жени, всички на възраст между 26 и 66 години.
Въз основа на получена чрез подслушвателна апаратура информация, през ноември 2018 г. полицията арестува 62-годишен французин и трима негови съучастници. Намерен е 15-сантиметров нож с керамично острие в колата му близо до мястото, където Макрон трябвало да произнесе реч. По-късно в дома на заподозрения е открито огнестрелно оръжие и боеприпаси, припомня Ройтерс.
В периода от 2019 г. до 2020 г. са арестувани още няколко членове на крайнодясната група. Процесът срещу тях ще продължи до 3 февруари тази година.
В коментари пред френски вестници адвокати на обвиняемите се опитват да омаловажат намеренията на клиентите си, описвайки ги като тромави екстремисти без конкретни планове за действие.
Съдебни документи от прокуратурата показват, че мъжът, арестуван с ножа, и други членове на групата са обвинени в притежаване на незаконно оръжие, планиране на терористични актове, планиране на нападения срещу депутати от парламента и срещу имигранти, както и в заговор за убийството на Макрон.
На някои от обвиняемите са повдигнати обвинения и за изповядване на "ултрадясна идеология, проповядваща сваляне на правителството чрез използване на насилие и оръжия". Установено е, че някои от тях са имали нацистка символика и наръчници за правене на бомби на компютрите си.
По време на съдебното заседание един от членовете на групата, обвинен за оказване на помощ при подготовката за нападението срещу Макрон, каза, че задържаният с ножа с керамично острие мъж не е имал намерение да го използва, допълва Ройтерс.