Белият дом реагира остро на думите на руския външен министър Сергей Лавров, че САЩ са събрали коалиция от европейски страни, за да решат "руския въпрос" по същия начин, както Хитлер е искал "окончателно решение" за изтребване на евреите в Европа, предаде Ройтерс.
"Как смее да сравнява каквото и да било с Холокоста. И то война, която те самите започнаха", каза на брифинг говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби. 
Лавров, който и миналата година разбуни духовете с изказване за Хитлер, заяви, че Вашингтон си служи със същата тактика като Наполеон и нацистите, за да подчини Европа и да унищожи Русия.
Използвайки Украйна като марионетка, каза министърът, "те водят война срещу нашата страна със същата задача: "окончателно решение" на руския въпрос".
"Точно както Хитлер искаше "окончателно решение" на еврейския въпрос, сега, ако четете западните политици, те ясно заявяват, че Русия трябва да понесе стратегическо поражение."
"Окончателното решение" е планът на Хитлер за Холокоста, който довежда до систематичното избиване на 6 милиона евреи и на представители на други малцинства.
Лавров и преди е предизвикал възмущение с изказвания за Хитлер. През май миналата година той заяви, че нацисткият водач е имал "еврейска кръв", което породи остри протести от страна на Израел.
"Толкова е нелепо, че не си струва да се коментира - това е изключително обидно. Да се опитва да ни сравнява с Хитлер и Холокоста", добави Кърби пред репортерите.