Извънредният и пълномощен посланик на Япония в България Н. Пр. Хироши Нарахира е посетил община Перник, съобщи общинският пресцентър. Заедно с него по време на визитата е бил и първият секретар по икономическите въпроси в посолството - Кей Такеда.
По време на срещата кметът Станислав Владимиров е обсъдил с госта си въпроси, свързани с икономиката, туризма и инфраструктурата в Перник и региона. Двамата са дискутирали и задълбочаването на двустранното сътрудничество чрез създаването на общи проекти в културната и икономическата сфера.
Нарахира е подчертал, че дипломатическите връзки между България и Япония са изключително силни и е споделил, че много от неговите сънародници са запознати с българските традиции. За пример той е дал Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва".
Кметът на Перник и посланикът на Япония са коментирали още важната роля на местните власти за реализирането на политики за подобряване качеството на живот на гражданите.
След официалната част на визитата си Нарахира е посетил Подземния минен музей, сградата на Минната дирекция и Двореца на културата.
В рамките на 23-те Дни на японската култура в България преди десет години в Перник японски специалисти изнесоха лекции по предотвратяване на бедствия. Миналата година в града гостува формация "Сенджу", която представи българо-японска продукция за деца „Иссън Боши“.