Над четири години след като туитна, че ще изтегли Тесла от борсата, Илон Мъск, трябва да дава сметка в съда на инвеститорите, които смятат, че той ги е ощетил с тези свои изказвания, предадоха световните агенции.
Илон Мъск, който по онова време беше президент и изпълнителен директор на Тесла е излъгал и заради неговите лъжи някои хора изгубиха милиони долари, заяви Никълъс Порит, адвокат на завелите делото срещу Мъск.
На 10 август 2018 г. инвеститорите, които се смятаха за ощетени от Мъск, подадоха иск срещу него, че е манипулирал изкуствено цената на акциите на Тесла, за да разори напълно инвеститорите, които залагаха на намаляване на котировката.
Процесът за измама започна в Сан Франциско във вторник с избор на съдебни заседатели. Той ще продължи три седмици, а Мъск е в списъка на свидетелите.
На 7 август 2018 г. Мъск породи потрес и изумление, като каза, че иска да изтегли Тесла от борсата, когато цената на акциите достигне 420 долара. Той добави, че има осигурено финансиране за извършване на тази операция и каза няколко дни по-късно, че дискутира със саудитския суверен фонд. Акциите на Тесла скочиха на 386,48 долара. На 16 август те спаднаха на 335,45 долара.
Жалбовносителите имат намерение да докажат, че Мъск е направил фалшиви или заблуждаващи изказвания, които са им навредили и те са понесли загуби през този период.Освен Мъск, са обвинени и Тесла, като юридическо лице, и членовете на административния съвет на компанията.
Американският борсов регулатор  - Комисия по ценните книжа и борсите, депозира жалба срещу Тесла, считайки, че Мъск не е представил доказателства за финансирането, което твърдял, че е осигурил. Регулаторът наложи на Мъск да отстъпи президентството на административния съвет на Тесла, да плати глоба от 20 милиона долара и изиска туитовете му, пряко свързани с дейността на Тесла да бъдат одобрявани предварително от компетентен юрист. През миналата пролет милиардерът се опита да постигне отмяна на решението, но напразно.
През октомври той закупи Туитър след  редица обрати.