Повечето акули и скатове в кораловите рифове по света са застрашени от изчезване и на това на свой ред създава опасност за вече компрометираното оцеляване на тези екосистеми от жизнена важност за крайбрежните популации, съобщи АФП, позовавайки се на публикувано изследване в сп. "Нейчър".
От общо 134 вида акули и скатове, "59 на сто са застрашени от изчезване, което ги прави най-силно застрашената група в света на морските бозайници", отбелязват авторите. Това е близо два пъти от дела на застрашените акули и скатове измежду около 1200 познати вида, отбелязват учените, анализирали данни от Червения списък на Международния съюз за опазване на природата.
Спадът в популациите и дори изчезването на тези видове излага на допълнителна заплаха кораловите рифове, които вече са силно засегнати от бързото увеличаване на горещите вълни в океанските температури заради глобалното затопляне.
Ценните коралови рифове заемат едва 0,1 на сто от световния океан, но са дом за поне 25 на сто от дивата флора и фауна на океана, а препитанието над половин милиард души по света зависи от улова в тези екосистеми.
Най-новите модели прогнозират, че дори глобалното затопляне да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий, както предвижда Парижкото споразумение, 99 на сто от кораловите рифове няма да могат да се възстановят.
"Акулите и скатовете в кораловите рифове обаче могат да помогнат здравето на коралите да се запази по-дълго", каза за АФП Саманта Шърман от университета Саймън Фрейзър в Канада.