Министър-председателят на Египет Мостафа Мадбудли обяви увеличаване на изкупната цена на пшеницата за 2023 година от 1000 на 1250 египетски паунда за ардеб (един ардеб се равнява на 150 килограма), съобщи онлайн изданието на списание "Иджипт тудей". Целта е да се насърчи местното производство на стратегическата култура и продажбата й на държавата. През 2022 година изкупната цена беше 880 паунда. 
Повишаването на цената изисква кабинетът да задели над два пъти повече средства в бюджета за подпомагане на зърнопроизводителите, посочи Мадбули. Той увери, че кабинетът ще продължи да предоставя субсидирани торове на фермерите.
По-рано тази седмица министърът снабдяването и вътрешната търговия Али Меселхи заяви, че държавата има за цел да изкупи четири милиона тона пшеница от местни производители през предстоящия сезон. През миналогодишната жътвена кампания правителството изкупи 4.2 милиона тона, което беше по-малко от очакваните шест милиона тона.
Египет, който е един от най-големите вносители на пшеница в света, страда от недостиг на зърно след нахлуването на Русия в Украйна. Двете страни в конфликта доставяха около осемдесет процента от вносната пшеница.