Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва уволни 13 военни, отговарящи за въпросите, свързани с националната сигурност и отбрана, като по този начин продължи с чистката, подета след щурма на ключовите сгради на институциите в столицата на страната на 8 януари, предадоха световните агенции.
Ден по-рано бе съобщено за уволнението на 40 военни, отговарящи за президентската резиденция.
Новината за тези уволнения идва седмица, след като 77-годишният бразилски лидер изрази недоволството си спрямо някои членове на силите на реда, натоварени с неговата сигурност.
Днес освен това Лула да Силва заяви по време на церемония днес в столицата относно събитията от 8 януари:  "Случилото се тук бе опит за  преврат с участието на подготвени лица. Не зная дали бившият президент е поръчител на  това, но той носи вина за това, доколкото през четирите години на власт той провокираше ненавист, разпространяваше лъжи сред населението призоваваше народа да носи оръжие със себе си, така че да отстоява своята свобода", заяви днес Лула да Силва, цитиран от ТАСС.
"Не оръжието е залог за демокрацията, а културата, книгите, диалогът, образованието, работата, възможностите за препитание. Няма смисъл да се говори за демокрация, докато хората са гладни и безработни", каза Лула да Силва.