Последните данни за броя на туристите, пристигнали в Република Кипър през 2022 г. показват, че туризмът на страната вече е в по-добро състояние и е по-устойчив, предаде за БТА кипърската агенция КНА, като цитира изказване на  заместник-министъра на туризма Савас Пердиос пред агенцията, както и думите му, че целта е приходите от туризъм през тази година да надхвърлят нивата от 2022 г.
Данните, публикувани вчера от статистическата служба на Кипър, показват, че въпреки загубата на руския пазар заради война в Украйна общият брой туристи за изминалата година надхвърля 3,2 милиона, което съответства на 80% от отчетените туристически посещения през 2019 г., рекордна година за кипърския туризъм.
„Изводът, който можем да направим от миналата година, е, че нашият туризъм е по-устойчив и че сега имаме право да заявим, че кипърският туризъм не зависи от руския пазар“, каза Пердиос.
Той добави, че диверсификацията и укрепването на устойчивостта на кипърския туризъм се вижда в резултатите от 2022 г., особено по отношение на приходите, които са 90% от приходите през 2019 г. По думите на Пердиос Кипър е сред първите 20 страни в света с оглед на възстановяване на нивото на приходите от туризъм спрямо 2019 г.
Тъй като британският пазар остава гръбнакът на кипърския туризъм, Пердиос посочи, че има увеличение и на пристигащите от страни от ЕС и Израел. Той отбеляза, че 2022 г. е година с рекорден брой туристи, пристигнали от Полша, Франция, Италия, Дания, Австрия и Унгария, докато броят на туристите от Германия и Швейцария отбелязва рекорд за последните 20 години.
В сравнение с 2019 г. туристите от ЕС са с 24% повече. Пристигналите от Полша са с 133% повече, следвани от Франция с 98% повече. Увеличението на броя на туристите от Дания е 67%, от Австрия, Унгария и Италия - 58%, а от Германия - 31%.
Пердиос каза още, че 2023 г. започва с положителни новини от Великобритания, където търсенето остава на същите нива като миналата година. Въпреки това, както той обясни, полетите от Обединеното кралство няма да надхвърлят 30% от общия брой полети през 2023 г. През летния сезон ще има 56 полета седмично от Израел, 45 от Германия, 45 от Скандинавия, 34 от Полша , 25 от Австрия, 24 от Италия, 22 от Франция, 20 от Швейцария, 20 от Сърбия и 14 от Унгария. Очаква се да бъдат пуснати и полети от три града в Саудитска Арабия.
Кипърският заместник-министър на туризма каза, че „въз основа на данните, които имаме пред нас днес, изглежда, че ще надминем приходите от 2022 г.“ и добави, че постъпленията вероятно ще достигнат нивата от 2019 г. Както отбеляза той, над 50% от туристите, посетили острова през миналата година, пътуват индивидуално, което означава, че средните разходите на турист са по-високи в сравнение с разходите, когато туристите пристигат с предплатени пакети.
В края на седмицата Пердиос ще пътува до Съединените щати за срещи във Вашингтон и в Ню Йорк с туроператори, туристически асоциации и диаспората и ще направи презентации пред медиите с цел привличане на повече американски туристи.
(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)