Предоставянето на германски танкове "Леопард 2" на Украйна ще бъде "качествено нова стъпка", заяви баронеса Анабел Голди, държавен (младши) министър в британското министерство на отбраната, цитирана от ДПА. Баронеса Голди заяви в британския парламент, че това би била "много осезаема стъпка напред".
Поставена под значителен натиск по време на днешното заседание на Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент), баронесата, която е представител на Консервативната партия, не изключи и възможността Лондон да изпрати на Киев още танкове "Чалънджър 2". Преди дни Великобритания обеща на Украйна да изпрати 14 от тях.
Баронесата заяви това само дни преди важната среща на съюзниците във военновъздушната база Рамщайн в Германия, домакин на която ще бъде американският министър на отбраната Лойд Остин. Великобритания ще бъде представена на нея от министъра на отбраната Бен Уолъс и началника на отбраната на Обединеното кралство адмирал сър Тони Радакин.
Бившият представител на Лейбъристката партия, а сега независим депутат, баронеса Гизела Стюарт призова от парламентарната трибуна Уолъс да настоява за поемане на ясен ангажимент от Берлин за "леопардите", когато се срещне с германския си колега в Рамщайн. "Защото без тази помощ Украйна няма да бъде в състояние да получи помощта, от която се нуждае и която заслужава", каза баронеса Стюарт от Еджбастън, която е бивш член на парламентарната комисия по разузнаването и сигурността, а сега е председател на "Уилтън Парк", изпълнителна агенция към британското външно министерство.
"Мисля, че това мнение среща сериозно разбиране", отговори ѝ баронеса Голди.
След това друг депутат, виконт Стансгейт от Лейбъристката партия, призова правителството да предостави още танкове "Чалънджър 2". "Ако предоставянето на танковете "Чалънджър 2" даде резултат, възнамерява ли правителството да предостави още от тях на Украйна?", попита той лейди Голди.
Бившият лидер на либералдемократите лорд Кембъл обяви, че Камарата на лордовете подкрепя безусловно помощта за Украйна. "Камарата подкрепя предоставянето на оръжие за Украйна без никакви уговорки", заяви той. Но добави, че правителството трябва да даде отговор дали е осигурило адекватна замяна на предоставеното оръжие така, че да не пострадат от това британските запаси.
Лейди Голди увери, че кабинетът е осигурил достатъчно количество техника и боеприпаси за гарантиране на сигурността на Великобритания.