Европейският парламент поиска ЕС да впише Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - идеологическата армия на Техеран в черния си списък на терористични организации, предаде Франс прес.
Призивът бе отправен от евродепутатите, събрали се на пленарна сесия. Той се съдържа в поправка към годишен доклад за общата външна политика. Поправката бе гласувана с мнозинство от членовете на парламента.
Иран е обхват от вълна от протести срещу властта след смъртта на 16 септември на Махса Амини. Няколко души бяха осъдени и екзекутирани във връзка с демонстрациите.
В понеделник около 12 000 души, дошли от цяла Европа, протестираха пред сградата на ЕП в Страсбург, за да поискат вписването на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция в този черен списък, както вече го направиха САЩ. С демонстрантите се срещна председателката на ЕП Роберта Мецола, която каза, че подкрепя тяхното искане.
Същевременно европейски дипломати потвърдиха пред ДПА, че ЕС иска да наложи още санкции на Иран заради продължаващите нарушения на човешките права, включително и неотдавнашните екзекуции на протестиращи. Според дипломатите новите санкции ще засегнат около 30 физически лица и организации, замесени в бруталното потушаване на протестите. Сред планираните наказателни мерки са замразяване на авоари в ЕС и налагане на забрана за влизане на територията на съюза.
Предходният кръг от санкции бе обявен през декември и взимаше на прицел 20 физически лица и държавната медия ИРИБ.