Руският лидер Владимир Путин иска да пороби Украйна заради нейното желание да се присъедини към ЕС и НАТО, заяви пред телевизия Си Ен Би Си полският президент Анджей Дуда, предаде за БТА полската агенция ПАП.
Дуда, който в момента участва в Световния икономически форум в Давос, Швейцария, каза, че Путин иска да разшири своя режим и върху Украйна, защото е не може да приеме идеята, че Украйна иска да бъде част от "общността на свободните държави".
Той подчерта, че съдбата на Украйна в конфликта зависи от помощта, която получава от Запада.
"Днес какво ще стане в Украйна ще зависи от нивото на подкрепа, което западните страни, общо казано държавите от ЕС, ще предоставят на Украйна. Но не само те, а също и Съединените щати, Австралия, Канада - всички страни, които са част от това, наричано от нас "свободния свят", каза полският президент пред Си Ен Би Си.
Дуда каза, че неуспехът да бъде спрян Путин в Украйна може да окуражи руския лидер да атакува други страни, и припомни предупрежденията, отправени от бившия полски президент Лех Качински, по време на нападението на Русия срещу Грузия през 2008 г.
"Ние, поляците, често обичаме да припомняме на себе си и на други какво нашият бивш президент Лех Качински каза там в Тбилиси през 2008 г. по време на руската агресия срещу Грузия. Той застана на главния път в Тбилиси, където се бяха събрали тълпи от хора. И каза: "Днес е Грузия, утре може да са Балтийските държави, Украйна, а също и моята страна, Полша", обясни Дуда.
"Напълно наясно сме с факта, че тези имперски, колониални цели отново се появяват. Русия в основни линии се държи като колониална държава. Тя иска да колонизира други, да им отнеме свободите, да използва техните ресурси. Тя иска да изцеди потенциала на другите, техния икономически потенциал, природните им ресурси. Днес това се случва в Украйна. Същото ще бъде и с други страни", каза полският президент.
Според Дуда западната помощ за Украйна е недостатъчна, за да спре напълно Русия.
"Винаги повтарям, че първо и най-важно, това се дължи на храбростта на украинския народ, който защитава своята родина. Ние ги подкрепяме, като им изпращаме модерни оръжия. И въпреки че руснаците са повече по численост и имат по-добро обезпечаване, украинците все пак са способни да им устоят чрез своята смелост и с помощта на нашите модерни оръжия. Да им устоят, но все още не и да ги спрат. Те имат нужда от повече помощ, за да ги отблъснат", каза Дуда.
На въпрос за конфликта за върховенството на закона между Полша и ЕС във връзка със съдебните реформи, Той заяви, че Западът не може напълно да разбере проблемите, пред които са изправени бившите комунистически страни. Той каза, че това важи също и за полското правораздаване, което все още се бори с остатъците от бившата комунистическа система.
"Трябва ни време, да завършим тези реформи. Ние сме демократична страна. Това се прави със съгласието на полските избиратели", добави Дуда.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с полската агенция ПАП.)