Ганайският президент Нана Акуфо-Адо призова частния сектор и инвеститорите от Обединените арабски емирства (ОАЕ) да се спрат първо в Гана, когато решат да развиват свои бизнес начинания в Западна Африка, предаде ГНА за БТА.
Той се обърна към участниците в бизнес форума ОАЕ-Гана, който се проведе кулоарите на Седмицата на устойчивото развитие в Абу Даби, и определи Гана като най-добрата страна за развитие на бизнес в Западна Африка. 
Акуфо-Адо посочи, че от 2017 г. правителството е въвело мерки за намаляване на разходите за правене на бизнес и за подобряване на бизнес средата. 
По думите му въпросните мерки са направили "ганайската икономика не само една от най-благоприятните за бизнес в Африка, но също и една от най-бързо развиващите се икономики в света за периода между 2017 и 2020 година". Акуфо-Адо допълни, че тогава годишният ръст на БВП е възлизал на 7 процента, докато през 2016 г. е бил 3,4 процента.  
Президентът каза още, че ганайското правителство работи за връщането на страната по пътя на високите темпове на растеж отпреди началото на ковид пандемията и войната в Украйна. 
Гана е взела решение да потърси помощта на Международния валутен фонд за бързо възстановяване на държавните си финанси в краткосрочен план. "Това ще придаде надеждност на платежния ни баланс, който в последно време понесе тежки удари в резултат от споменатите развития", каза ганайският държавен глава.
"Уверен съм, че ще излезем от тази ситуация с по-силна и по-устойчива икономика и ще напреднем към целта си да преодолеем нуждата от помощи. Не само че Гана е най-доброто място за правене на бизнес в Западна Африка, но тя също така е и предпочитана дестинация за перфектно съчетание между потенциал за добив на полезни изкопаеми, стабилна регулаторна среда, благоприятен фискален режим и социално отговорно минно дело", отбеляза той. 
Акуфо-Адо посочи, че добивът на полезни изкопаеми е ключов стълб на ганайската икономика, и допълни, че златото, което се използва както като стока, така и като финансов актив, е най-експлоатираният минерал в Гана, на който се дължат над 90 процента от приходите на страната от полезни изкопаеми.
"Всъщност до миналата година Гана беше държавата с най-голям добив на злато в Африка и шеста в света по този показател", подчерта ганайският президент. Освен това Гана е третата страна с най-голям добив на боксит и манган в Африка, допълни той.
 Акуфо-Адо изтъкна, че неотдавна в Гана са били открити и значителни количества залежи на литий, графит и желязна руда.  
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с ганайската агенция ГНА)