Плевен поставя началото на поредица от прояви, посветени на 90-годишнината от рождението на великия наш съгражданин, академик Светлин Русев, с тази експозиция, която е притежание на колекционера Васил Илиев. Това съобщи тази вечер при откриването на ценната сбирка кметът Георг Спартански.
Той посочи, че ще последват и други културни събития, които общината ще посвети на своя почетен гражданин. Светлин Русев винаги търсеше и намираше духовните измерения в изкуството с образ и със слово, изтъкна в представянето на творбите, подредени в галерия „Арт център – Плевен” изкуствоведката Пламена Рачева. Тя подчерта, че въпреки превратностите на времето големият български творец не се е усъмнил в собствените си критерии, както и че безпогрешно е разпознавал талантите в изобразителното изкуство. Тя отбеляза,, че живописецът е притежавал свръхработоспособност, която е посветил на обществото и припомни, че е удостоен с едни от най-престижните награди у нас и в чужбина, член на престижни фондации и академии по света.
Показаната тази вечер изложба живопис съдържа 68 творби, портрети, пейзажи, фигурални композиции, всичките рисувани в последните десетина години от живота на твореца, каза за БТА колекционерът и собственик на творбите Васил Илиев от Варна. Той показа първата и втората от картините – съответно „Поклонение” и портрет на пророчицата Ванга, с които е поставил началото на своята колекция с ценни произведения от Светлин Русев. Това са картини, които художникът лично нарисува за мен, разкри колекционерът.
Както БТА вече писа, точно на рождената дата на академик Светлин Русев – 14 юни, в родния му град ще бъде открита поредна експозиция с негови творби от фонда на Художествена галерия "Илия Бешков". Временна експозиция ще бъде подредена и в камерната зала на галерията - дарение „Колекция Светлин Русев”.
Първата изложба предизвика голям интерес сред многобройните ценители на изящното изкуство в Плевен. Тя ще остане на вниманието на публиката до 8 февруари 2023 година.