Кипър е отнел досега гражданството на 232 души в отговор на скандала, който избухна преди две години около незаконно или съмнително предоставяне на паспорти срещу инвестиции, съобщи ДПА.
Както съобщава местният вестник „Филелефтерос“, проверките на издадените паспорти при съмнителни обстоятелства продължават.
Скандалът избухна през 2020 г. след репортаж на Ал Джазира, на който със скрита камера беше заснет председателят на кипърския парламент Димитрис Силурис да предлага съдействие за предоставяне на гражданство на китайски гражданин, осъден на затвор в Китай за пране на пари. В резултат на разкритията Силурис и още един депутат подадоха оставки.
Разследването на специално създадената анкетна комисия установи, че между 2007 и 2020 г. кипърско гражданство е било дадено на 3517 души заедно с 3810 техни роднини. В доклада на комисията се казва, че значителна част от тези случаи са „незаконна натурализация“.
Условието за получаване на кипърско гражданство беше кандидатът да е инвестирал поне 2,5 млн. евро в Кипър. Тази практика беше прекратена през ноември 2020 г.
Голяма част от кандидатите бяха състоятелни китайци и руснаци, които предпочитаха Кипър както като ваканционна дестинация, така и като финансов център. От известно време ЕС се опитва да прекрати издаването на т.нар. „златни паспорти“, защото създават рискове в сигурността, както и възможности за пране на пари, избягване на данъци и корупция.