Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред участниците в Световния икономически форум в Давос, че западните съюзници трябва по-бързо да доставят на страната му танкове и средства за противовъздушна отбрана, за да се отнеме на Русия възможността да извършва нападения, предадоха световните агенции.
В речта си на форума, която произнесе по видеоконферентна връзка, украинският президент обвини Москва в износ на терор.
"Тиранията напредва по-бързо от демокрациите", каза той. "Затова мобилизацията на света трябва да е по-бърза от следващата военна мобилизация на нашия общ враг. Затова доставката на западни танкове трябва да изпревари следващата инвазия на руските танкове. А доставката на системи за противовъздушна отбрана трябва да изпревари следващата ракетна атака на Русия" , допълни той.
"Русия има нужда от по-малко от една секунда, за да започне войната. Светът имаше нужда от дни, за да реагира с първите санкции", каза Зеленски, като по този начин той припомни онези пъти в миналото, в които светът се е колебаел да реагира на действията, които Москва не се е поколебала да извърши, като например окупацията на Крим.
По време на включването си на форума в Давос Зеленски каза също така в отговор на въпрос към него, че не е притеснен за сигурността си след хеликоптерната катастрофа, при която по-рано днес загина украинският вътрешен министър.