"Майкрософт" съобщи днес , че ще съкрати 10 000 работни места в края на третото тримесечие на финансовата 2023 г., което е поредно свидетелство за ускоряването на процеса на освобождаване на персонал в американския технологичен сектор, предаде Ройтерс. Това се случва, тъй като компаниите се готвят за икономически спад.
Съкращенията и свързаните с хардуерното портфолио разходи, както и други промени, ще натоварят компанията с 1,2 милиарда долара през второто тримесечие на финансовата 2023 г., което ще се отрази отрицателно с 12 цента върху печалбата на акция, обяви "Майкрософт".
В писмо до персонала с копие до Ройтерс главният изпълнителен директор на американската технологична компания Сатя Надела информира, че потребителите искат да "оптимизират дигиталните си разходи, за да направят повече с по-малко". Той призовава и за предпазливост, тъй като "някои части на света са в рецесия, а други я очакват".
Новината за съкращенията, която бе съобщена в медиите вчера, следва освобождаване на персонал миналата година.
"Майкрософт" обяви през юли миналата година, че малък брой позиции са премахнати, а новинарският сайт "Аксиос" съобщи през октомври, че компанията в освободила под 1000 служители в някои подразделения. 
Ръководената от Надела компания се бори и със спада на пазара на персонални компютри, след като бумът по време на пандемията отмина и търсенето на "Уиндоус" (Windows) и придружаващия го софтуер намаля.