Берлинска музейна институция е готова да върне стотици антропологични находки от бивша германска колония в Източна Африка, след като е изследвала произхода им в продължение на няколко години, съобщи Асошиейтед прес.
Учените са анализирали 1135 човешки черепа по време на изследването в Музея за праистория и ранна история в Берлин. От тях 904 са определени, че са от съвременна Руанда, 202- от Танзания и 22 от Кения. За седем находки не е било възможно да се установи произход.
"Ясната цел на това изследване на човешки останки е да бъдат реституирани на съответните страни", каза Херман Парцингер, президент на Фондация "Пруско културно наследство", която управлява доста берлински музеи, сред които е и Музея за праистория и ранна история.
"Готови сме за незабавна реституция на находките и очакваме сигнал от страните на произход", добави той.
Изследваните експонати са от антропологична колекция от близо 7700 черепа, която музейната институция е взела от берлинската болница "Шарите" през 2011 г.
Поради обема и многообразието на географски произход на колекцията досега не е било възможно да се изследват всички останки, обясниха от фондацията.
През последните години Фондацията "Пруско културно наследство прави усилия за връщането на антропологични останки и на артефакти, откраднати от германски и други европейски колониалисти в миналото и озовали се в музеи в Берлин.  Сред най-прочутите артефакти са стотици бронзови фигури от бившето кралство Бенин, които Германия започна да връща на Нигерия миналата година.