Косовската полиция е спряла днес на граничния пункт Ярине линейка със сръбски регистрационен номер, както и други частни автомобили, под предлог, че нямат право да преминат с тези номера, защото „се водят нерегистрирани“, съобщи Косово онлайн, цитирайки косовски сърби.
Според очевидците всички автомобили със сръбски регистрационни номера КМ (Косово и Метохия), които са направили опит за преминаване през пункта днес, са били върнати заради „старите стикери“.
След решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили. След преговори и компромис на 23 ноември 2022 година Прищина официално се отказа от смяната на регистрационните номера докато се стигне до окончателно решение.
„Пуснаха ни, но казаха, че повече няма да можем да влезем, нито да излезем от Косово“, коментира шофьорът на линейката, която е превозвала пациент към медицинския център в Северна Митровица.
Според думите на шофьора полицейските служители са казали, че днес сутринта е пристигнала наредба, според която всички автомобили, които са регистрирани след 10 декември със сръбски регистрационни номера, ще се смятат за нерегистрирани според Брюкселското споразумение.
Казаха ни, че след 10 декември нито един автомобил не може да удължи старата си регистрация, добави шофьорът на линейката.
Директорът на Службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович оцени, че по този начин премиерът на Косово Албин Курти се опитва да предизвика нова криза и напрежение в Северно Косово, предаде Танюг.
„Става въпрос за брутално нарушение и потъпкване на споразумението за регистрационните номера, което Белград и Прищина постигнаха в Брюксел на 23 ноември миналата година, след сериозната криза, която заплашваше напълно да прекрати мира в Косово“, каза Петкович.
Той добави, че Сърбия очаква от Европейския съюз, който е гарант за споразумението, да защити това споразумение и да предостави възможност за изпълнението му, както и да заеме ясна позиция спрямо действията на Прищина.