Общинският съвет на Пловдив прие декларация, с която поиска акциите на община Варна от Международен панаир-Пловдив да бъдат прехвърлени на община Пловдив. Тя е адресирана до Народното събрание, Министерски съвет, Общински съвет Варна, община Варна и лидерите на политически партии от Общински съвет Варна.
След дебати по темата, продължили около три часа, декларацията бе подкрепена от 40 съветника. В нея е записано "подарените на общината Варна 29 процента от акциите на Панаира да преминат към държавата, след което при възможност да бъдат прехвърлени безвъзмездно на община Пловдив или да бъдат отпуснати целеви средства от държавата на община Пловдив за закупуване на тези акции от община Варна".
Извънредната сесия на Общинския съвет в Пловдив беше свикана от съветниците на партия ГЕРБ. Те излязоха с декларация и предложение делът на община Варна от Панаира, оценен на 16.3 млн. лева държавата да отпусне целево средства и община Пловдив да ги откупи.
Общинският съветник Веселина Александрова от "Демократична България" изчете обръщение към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в която поиска той да разговаря със структурата на партията му във Варна и да им предаде, че защитата на обществения интерес може да бъде гарантирана единствено, ако община Варна върне на държавата акциите безвъзмездно, както са ги получили.
Съветникът Георги Колев от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" също се обяви срещу заплащането на варненските акции. Община Варна получи от държавата 45 млн. лева, за да плати дупката на центъра си, получи и 29 процента, които трябваше да й послужат да придобие дупката, но не й послужиха, посочи Колев. Според него Общински съвет Варна и кметът на града трябва да си свършат работата и да върнат акциите.
Днес Окръжен съд-Пловдив спря вписването на увеличението на капитала на дружеството "Пълдин Туринвест" с варненските акции от Панаира.