Върховният съд на Израел постанови днес, че Арие Дери, един от ключовите членове на новото правителство, не може да заема министерски пост, тъй като е осъждан за данъчни измами, предаде АП.
Агенцията отбелязва, че решението ще задълбочи разделението по въпроса за правомощията на съдебната власт и ще изправи премиера Бенямин Нетаняху пред, както се очаква, първата криза в управляващата коалиция.
Върховният съд постанови с 10 гласа "за" срещу 1 "против", че Арие Дери няма право да заема министерски пост, тъй като е бил осъден миналата година за данъчни престъпления и изтърпява пробация като част от съдебно споразумение. Понастоящем влиятелният лидер на ултраортодоксалната партия "Шас", който многократно е бил член на предишни правителства на Нетаняху, е министър на вътрешните работи и на здравеопазването.
"Повечето съдии определиха, че това назначение е изключително неприемливо и така министър-председателят трябва да отстрани (Арие Дери) от правителството", се казва в резюмето на съдебното решение, цитирано от Ройтерс.
Още няма реакция от страна на Нетаняху, който през декември отново стана премиер на Израел начело на най-дясното правителство в историята на страната.
Партията на Дери осъди решението. Самият той се зарече да не се оттегля от министерските си постове.
Очакваното с голям интерес решение на Върховния съд дойде в момент, когато Израел е разкъсван от спорове около планираните от кабинета на Нетаняху радикални реформи, които според критиците ще дадат прекалено много власт в ръцете на правителството за сметка на съдебната система. Поддръжниците им от своя страна твърдят, че промените ще коригират сегашния, според тях, дисбаланс между изпълнителната и съдебната власт.
Проучвания на общественото мнение показват, че мнозинството от израелците искат Арие Дери да подаде оставка.
Премиерът Нетаняху сега ще трябва да реши дали да се съобрази с решението и да уволни своя ключов съюзник или да ескалира конфликта със съдебната система, отбелязва АП.