Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков призова Европейската прокуратура да се заеме с оповестеното в България разследване и евентуалната връзка на компанията Nexo и финансовите дарения към партията „Да България“, съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ.
Новаков говори по време на дебат на Европейския парламент в Страсбург, посветен на защита на финансовите интереси на Европейския съюз и борба с измамите.
„Организираната престъпност не е това, което помним от 90-те години или от холивудските филми. Днес нейните главни действащи лица може да са спретнати и образовани младежи с правилни дипломи, които предлагат иновативни и модерни продукти“, заяви Новаков. „Лъскавият офис, готиният сайт, усмихнатите млади лица са само опаковката. Отвътре пак може да има пране на пари, финансови измами, заобикаляне на санкциите срещу Русия“, заяви евродепутатът.
Новаков призова европейските институции да не действат селективно, да проверят случая и да покажат, че няма двоен аршин и интересът на европейския избирател е над всичко друго.
БТА припомня, че вчера от партия „Движение Да България“ съобщиха, са направили вътрешна проверка, която е установила, че за 15 лица, дарители на партията, може да се установят данни, че са служители на Nexo. 
На днешното си заседание депутатите решиха да се създаде временна комисия по казуса Nexo. Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица от тях в България.