Православната църква чества днес великия богослов и изповедник на православието Св. Атанасий, архиепископ Александрийски, защитник на Христовото учение от арианската и несторианската ерес. В този ден храмът "Св. Атанасий" в Горни Лозен празнува своя храмов празник, съобщиха от Софийската митрополия.
С благословението на Софийския митрополит и български патриарх Неофит празничната света литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарха. С него съслужиха: ставрофорен иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, иконом Константин Вълчев - предстоятел на столичния храм "Св. Дух", свещеник Георги Марков - предстоятел на храма, свещениците - Борислав Борисов, и Цветан Чиков, протодякон Иван Петков и йеродяконите - Вартоломей и Поликарп.
Утринните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци под ръководството на Светослав Цеков и с участието на йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир "Св. Йоан Рилски", а литургийните - от храмов хор, ръководен от Янко Янков. На празничното богослужение присъстваха кметът на район "Панчарево" Николай Гюров и кметски представители, монахини от местните манастири, енориаши и гости от София.
По време на богослужението за дяконско служение бе ръкоположен иподякон Ивайло Борисов от София. Новият дякон е роден през 1980 г. Основно и средно образование завършва в София. Обучава се в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", която завършва през 2002 г. Продължава обучението си в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и през 2007 г. се дипломира със степента "бакалавър". През 2012 г. специализира в Богословския факултет и завършва магистърската програма "Литургия и музика". След семинарското си образование той е клиросен певец в няколко софийски църкви, като основно пее в столичния храм "Св. Дух".
В края на богослужбата викарият на патриарха припомни основни моменти от живота на Св. Атанасий Велики - неговите монашески подвизи, изповедничеството и участието му в Сердикийския събор, в днешната българска столица. Той говори за Св. Атанасий Александрийски - като учител и стълб на православната вяра, избран още от майчината утроба за Христов съработник.
Владиката отправи благопожелания към новия дякон на Българската православна църква, поздрави духовенството, църковните певци и всички присъстващи на храмовия празник, като им пожела да имат: "Силна вяра и постоянство в духовния живот, мъжество и търпение в отстояване на Христовата истина и любов, каквато имал Св. Атанасий". 
Епископът поздрави, духовенството, църковното настоятелство и всички, които се грижат за храма Божий, и им предаде отечески благослов от Негово Светейшество патриарх Неофит. В отговор отец Георги благодари на владиката и на патриарх Неофит за благословението му, за да бъде уважен храмовият празник с архиерейска богослужба.