Музей в Детройт, в който творба на Винсент ван Гог от 1888 г. е изложена като част от експозиция с 80 негови произведения, заяви, че не трябва да бъде въвличан в спор за собствеността върху картина за милиони щатски долари, предаде Асошиейтед прес. 
От местния Институт по изкуствата казаха, че федерален закон дава на музея имунитет по дело, заведено от бразилски колекционер, който твърди, че е собственик на творбата "The Novel Reader". 
Представител на музея се яви в съда в понеделник, по-малко от седмица преди да приключи изложбата в САЩ.
От съдебните документи става ясно, че компанията "Брокърарт кепитал партнърс" и едноличният й собственик - Густаво Сотер от Бразилия, са придобили картината през 2017 г. за 3,7 милиона щатски долара, но "трета страна" е станала собственост на творбата, изчезнала от близо шест години.
Музеят в Детройт не е обвинен в злоупотреба. Той не разкрива публично самоличността на колекционера, който е заел картината за изложбата на Ван Гог. Съобщава се само, че творбата с маслени бои върху платно е от колекция в Сао Пауло, Бразилия.
Картината не е обявена за открадната от ФБР или в Международния регистър на изгубените произведения на изкуството. Освен това от музея в Детройт казват, че тя е защитена от федерален закон, който забранява на съдиите да изземват творби, внесени за временна експозиция.
Всички претенции по отношение на произведението на Ван Гог "могат да бъдат решени при спор между заинтересовани страни в съд с юрисдикция по такива въпроси и на подходящо място. Това не е този съд", пише адвокатът на музея Андрю Поуелс.
Американският окръжен съдия Джордж Карам Стий миналата седмица нареди на музея да задържи картината, докато се запознае с повече подробности за спора. Изслушването е насрочено за четвъртък. Изложбата на Ван Гог приключва в неделя, отбелязва Асошиейтед прес.