Германският авиопревозвач "Луфтханза" (Lufthansa) обяви днес, че е предложил да купи първоначален миноритарен пакет акции в "ИТА еъруейз" (ITA Airways), италианския наследник на "Алиталия" (Alitalia), който е държавна собственост, предаде Ройтерс.
"Луфтханза" съобщи, че Италия е най-важният пазар за компанията извън съществуващите вътрешни пазари и САЩ, отбелязвайки значимостта му, както като бизнес, така и като туристическа дестинация.
Освен дейността си на вътрешния пазар, "Луфтханза" вече управлява авиопревозвачи като "Суис" (Swiss), "Остриън еърлайнс" (Austrian Airlines) и "Брасълс еърлайнс" (Brussels Airlines). 
"Планът е да се споразумеем за първоначално придобиване на миноритарен дял, както и опции за закупуване на останалите акции на по-късен етап", информира в комюнике "Луфтханза",  добавяйки, че се надява да бъде подписан меморандум за разбирателство с италианското икономическо министерство и да се премине към ексклузивни преговори.
Италия проведе миналата година разговори с частния американски инвестиционен фонд "Сертарес" (Certares), "Ер Франс - Ка Ел Ем" (Air France KLM) и "Делта" (Delta)  за сделка за "ИТА еъруейз", но не постигна споразумение. 
"Ер Франс - Ка Ел Ем" обяви днес, че е информирала италианското правителство, че няма да подава оферта за дял в "ИТА еъруейз".
"Ер Франс" ще продължи да следи внимателно процеса на приватизация и с това отново заявява силния си интерес да поддържа търговски отношения с ИТА, която е член на "СкайТийм" (SkyTeam – международен алианс на въздушните превозвачи – бел.ред), се посочва в комюнике на френско-нидерландския авиопревозвач.