Република Северна Македония ще изчака резултатите от съдебното дело в Гърция, където прокуратурата настоява за анулиране на регистрацията на наскоро създадения Център за македонски език във Флорина, каза премиерът на страната Димитър Ковачевски в отговор на журналистически въпрос по време на финалното събитие по проект за „Дигитализация на картотеки на думи на македонски език”.
Центърът беше отворен в края на миналата година, а в началото на тази медиите в страната съобщиха, че е заведено дело, което ще се гледа на 2 февруари и според окръжния прокурор на Флорина с регистрацията на подобно сдружение, чиято цел е „запазване и съхраняване на македонския език в Гърция“ и „въвеждане на македонския език като избираем предмет в държавните училища и университети в Гърция“, нарушава Преспанското споразумение и е "опит за създаване на малцинство". 
„С Гърция имаме подписан договор, към който и двете страни се придържат. Там беше открит център за македонски език, но има съдебна процедура. Не можем да коментираме съдебни процеси в друга държава, както други държави не могат да коментират съдебни процеси у нас. В крайна сметка ще трябва да изчакаме този резултат, но така или иначе оставаме с убеждението, че македонският език е македонски навсякъде, без изключение”, каза Ковачевски.
Министърът на културата на Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска заяви, че по време на неотдавнашната си среща в рамките на форума в Давос с държавния секретар на Министерството на културата в Гърция са обсъдили „много неща, преди всичко културното сътрудничество”, договорено е било участието на страната в мероприятията в Елефсина като един от трите града, европейски столици на културата тази година, както и в подновяването и разширяването на договора за сътрудничество в рамките на културата, но не би желала преждевременно да коментира искането за закриване на центъра за македонски език и се надява „да не се случи това, което се иска“. 
В интервю за държавната МРТ в края на миналата година Ковачевски посочи като добър пример за добросъседски отношения откриването на този център.