Лидерът на шведската крайна десница "Шведски демократи"  Ими Окешон нарече днес турския президент Реждеп Тайип Ердоган "ислямистки диктатор". Тази квалификация крайнодесният лидер отправи в момент, в който преговорите с Анкара относно присъединяването на Швеция към НАТО, са в задънена улица, предаде Франс прес.
Окешон и неговата партия не са в управлението, но са първата политическа сила в настоящия парламент, който подкрепя правителството на консерватора Улф Кристершон. "Шведски демократи" имат 73 депутатски места, а Умерената коалиционна партия на Кристершон има 68 места.
Днес Окешон призова Швеция да не прави прекалено големи отстъпки пред турския президент относно НАТО. "Не може да стигаме прекалено далеч. Защото това е преди всичко една антидемократична система и един диктатор, с когото ние трябва да се съобразяваме", заяви Окешон в интервю за в. "Дагенс нюхетер".
"Аз съм лидер на антиислямска партия и имам силно мнение относно ислямистките диктатори като Ердоган. Той бе избран от народа, да. Но същият е случаят и с Путин", заяви Окешон.
В началото на месеца крайнодесният лидер пак направи изказване по адрес на Турция, като каза, че иска от Швеция неща, които Стокхолм не може и не иска да й даде, припомня Франс прес.
Турция не е в ситуация да ратифицира присъединяването на Швеция в НАТО при настоящото състояние на нещата, заяви в събота Ибрахим Калън, близък съветник на турския президент. Това изказване той направи след инцидент от миналата седмица. Тогава прокюрдска група обеси надолу с главата чучело с образа на Ердоган пред кметството на Стокхолм, което предизвика ново дипломатическо напрежение между двете страни.
Турското, но и шведското правителство осъдиха тази акция, но тя породи дебати в Швеция дали е нужно да се жертва свободата на словото и на протеста.
Турция блокира от май влизането на Швеция в НАТО, заедно с това на Финландия. Тя обвинява Швеция, че подслонява на своя територия членове на Кюрдската работническа партия и на нейни съюзнически организации, които възприема като терористи.
Двете страни подписаха меморандум за разбирателство в края на юни, но Анкара смята, че нейните искания са все още неудовлетворени. Тя настоява по-специално за екстрадицията на турски граждани, които иска да съди за тероризъм. Шведското правителство отбелязва, че шведското правосъдие има последната дума по тези въпроси и че съдилищата са независими.