Планира се създаването на японско-български център за научно-развойна дейност, който ще разработва нови млечни и други продукти, съдържащи бактерията Лактобацилус булгарикус. Това обсъдиха на среща министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Н.Пр. Хироши Нарахира, посланик на Япония в България, заедно с представители на компанията "Мейджи", които са у нас за обсъждане на проекта. Инициативата е във връзка с отбелязване на 50 години от пускането на българското кисело мляко на японския пазар, съобщиха от Министерство на икономиката и индустрията. 
"50-годишната връзка вече е част от историята на нашите страни и всички имаме отговорност към успеха на този съвместен проект“, заяви Никола Стоянов, подчертавайки, че "историята и приятелството са позитив, но иновациите ще ни позволят да надградим постигнатото дотук".
Японската компания е готова да инвестира в новия център, който се предвижда да бъде съвместен проект с държавното предприятие "Ел Би Булгарикум". По време на срещата стана ясно още, че се води активен диалог и се уточняват всички детайли по изграждането му. Икономическият министър акцентира, че страната ни има сериозни традиции и последователен напредък на развойната дейност на продукти, съдържащи българската бактерия. "Ние имаме база, на която да стъпим, но трябва да я развиваме и да продължаваме да инвестираме, за да бъдем все по-добри", каза още Никола Стоянов.
Посланик Нарахира посочи, че изграждането подобен център ще бъде и символ на дългогодишните отношения между Япония и България, а по време на срещата бе обсъдена и възможността за подписване на споразумение за създаването му. "Надявам се, на световното изложение ЕКСПО-2025, което ще се проведе в японския град Осака, да имаме възможността заедно да представим новите млечни продукти, разработени в съвместния ни научен център", допълни министър Стоянов.
На срещата присъстваха заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, представители на ръководствата на ДКК, "Ел Би Булгарикум" и на японската компания "Мейджи".