Европейският парламент прие резолюция за прилагането на общата външна политика и политиката на сигурността за 2022 година, в която се призовава за въвеждане на целеви санкции срещу президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик и други лица в Босна и Херцеговина, съобщи сръбската редакция на Ен1.
„Европейският парламент повтаря своя призив за приемане на целевите санкции срещу дестабилизиращите лица в Босна и Херцеговина, включително и срещу тези, които заплашват нейния суверенитет и териториална цялост, особено Милорад Додик“, пише в текста на резолюцията.
В резолюцията още се апелира политическите лица в страната да предприемат стъпките към членството в Европейския съюз в съответствие с препоръките на Европейската комисия и четиринадесетте ключови приоритета. Подчертава се и нуждата от осигуряване на права на всеки гражданин на Босна и Херцеговина, без значение към каква етническа, политическа или религиозна група принадлежи.
В резолюцията се напомня и че ЕК е признала в Стратегическия компас на ЕС, че сигурността и стабилността на целите Западни Балкани все още не са гарантирани.