Технологичната компания "Дабълю Ей И текнолъджис" (WAE Technologies) изгражда нов завод за батерии във Великобритания, в който ще бъдат разкрити около 300 работни места, съобщи ДПА.
Фирмата е технологично и инженерингово подразделение на отбора "Уилямс" във Формула 1, който беше придобит през миналата година от австралийския предприемач и милиардер Андрю Форест. 
Той съобщи пред "Скай Нюз", че заводът в английското графство Оксфордшир ще бъде пуснат в експлоатация през април.
Андрю Форест, който е основател на австралийската минна корпорация "Фортескю" (Fortescue) заяви, че планира да произвежда батерии за "електрически мотори, автомобили, камиони и... дори влакове".
Новината за изграждането на новия завод за електрически батерии във Великобритания идва на фона на финансовия колапс на британска компания "Бритишволт" (Britishvolt), която планираше да построи "гигафабрика" (така през последните години се обозначават най-иновативните заводи за производство на батерии за електрически превозни средства) край английския град Блит.
Вчера "Бритишволт" е подала заявление за назначаване на служебни администратори (временно управляващи компанията - бел. ред.), показва съдебен документ, видян от Ройтерс.