С рецитаторски конкурс „Магията на Дамяновото слово“ Хуманитарната гимназия в Сливен чества своя патронен празник. Училището носи името на големия български поет Дамян Дамянов, който е роден на днешния ден преди 88 години в Сливен.
Общо 43-ма бяха участниците, които днес се съревноваваха, рецитирайки стихове на Дамян Дамянов, каза за БТА директорът на учебното заведение Дияна Костадинова. Част от тях са изпратили видеоклипове с техни изпълнения, като сред тях са били деца от Чирпан, Лом, Шумен и Свищов. В празника на Хуманитарната гимназия, рецитирайки, са се включили и ученици от началното училище "Васил Левски", ПГХТ "Акад. Неделчо Неделчев" и  ППМГ „Добри Чинтулов“ - Сливен.
На паметната плоча на къщата, където е живял Дамянов от 1935 г. до 1953 г., на пл. „Васил Левски“, днес ученици, учители и граждани поднесоха цветя на почит. Съпругата на Дамянов – поетесата Надеждата Захариева, сподели интересни случки и истории от живота му, впечатления и спомени от родния му Сливен, част от които намират израз в негови творби. Първото му стихотворение е отпечатано през 1949 т. във  вестник „Сливенско дело“. 
Наградени бяха победителите в конкурсите, които тази година бяха на теми "Светът пълен с вълшебни камъни, но вие не знаете къде са" и "И от моя тих словесен труд става ли по-хубава Земята".  Конкурсът  за рисунка, графика, колаж, електронен постер бе по стихотворенията на Дамян Дамянов: „Лежа в трева" и "Петлето".  Ученическият конкурс за видеоклип бе на тема: "Поезията на Дамян Дамянов"
Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ развива многообразна училищна и извънучилищна дейност, в която се включват ученици, учители, родители и граждани. През 2022 г. тя отбеляза 25-годишен юбилей. През настоящата учебна година в нея се обучават 230 ученици в 9 паралелки – 5 профилирани и 4 професионални.