Днес в Косово бе дадено началото на пилотен проект за уеднаквяване на адресната система на общините Митровица и Истог. Целта на проекта е да се преодолеят проблемите с адресите, първо в тези две общини, а след това в страната като цяло, а също - гражданите да получат по-качествени и по-бързи услуги, предаде за БТА агенция КосоваПрес.
Изпълняващият длъжността ръководител на Агенцията за гражданска регистрация Блерим Чамай каза, че този проект е много важен за Косово.
„Днес стартираме един много важен за страната проект, който е свързан с уеднаквяване на адресната система. Това е пилотен проект, при който ние като работна група избрахме община Истог и община Митровица поради особеностите на адресните им системи", каза Чамай.
Междувременно заместник-министърът на околната среда, пространственото планиране и инфраструктурата Хисен Дурмиши каза, че чрез този проект ще стане възможно използването на официални и уникални адреси за гражданите и ще бъдат премахнати всички проблеми с адресите.
„Чрез този процес ще се даде възможност за използване на официални и уникални адреси от гражданите, ще се преодолеят досегашните проблеми с адресите и ще се предостави възможност за по-качествени и по-бързи услуги за гражданите“, каза Дурмиши.
Пилотният проект за уеднаквяване на адресната система на Косово е подкрепен от  Германската агенция за международно сътрудничество (GIZ). Ръководителят на отдела за международно развитие в германското посолство Вера Бауман каза, че чрез уеднаквяването на адресите ще се подобрят услугите за гражданите.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)