Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) в Габрово изнесе данни от Националния институт по метеорология и хидрология за предстоящ опасно силен вятър за 19 януари. Обявеният червен код важи за областите Габрово, Монтана, Враца, Ловеч и Велико Търново. Предупреждението е за бурен, поривист южен вятър - фьон, с пориви в южните части от областта около 30-35 метра в секунда (108 – 126 километра в час). 
„Хората по възможност да бъдат бдителни, да внимават при престой на открито. Ако попаднат на силен порив, да се защитят в сграда. Има опасност от падащи предмети, дървета, части от покриви. Опасността е вятърът да носи предмети, които могат да навредят на хората. Шофьорите на леки автомобили трябва да внимават къде паркират своите автомобили. Препоръката е това да се случва далеч от дървета и сгради заради опасност от падане на клони и предмети. Всички трябва навън да са с повишено внимание“,  каза за БТА главен инспектор Пламен Генчев, началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН).
Хората и институциите са по-подготвени от последните случки с ураганен вятър. Обществото помни бедствията, информирани са и са по-предпазливи, коментира главен инспектор Пламен Генчев.  Институциите със сигурност след урагана, който връхлетя Габрово през 2013 г. , са много по-подготвени за срещи с опасно време, отбеляза той и допълни, че служителите на ПБЗН също провеждат ежегодни обучения предимно с подрастващите и тези мероприятия водят до добра подготовка на населението. Важно е да се знае какво да се очаква при природна стихия, какво да се направи преди, по време и след бедствие. Важното е да няма паника, коментира Пламен Генчев. 
БТА припомня, че през март 2013 г. Габрово бе връхлетян от ураганен вятър, нанесе щети за над 3,2 млн. лева и взе една жертва. Пострадалите и разрушени сгради бяха над 500, от които 70 общински и над 400 частни. Ранени бяха и 19 жители на общината. В нощта на 11 срещу 12 декември 2021 г. отново ураганен вятър с кратки, но силни пориви, нанесе щети в Габровско.