Професията е мъжка, но исках да се впусна в приключения. Била съм в цивилния флот и не е моето. Искам да съм по-различна. Това казва пред БТА старшина II степен Габриела Иванова, курсант във ВВМУ. Тя е част от екипа, който извършва плаване с военния научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий".
За да бъдеш добър военнослужещ, трябва да си стриктен и съвестен, и да не закъсняваш, смята старшина Иванова. По думите й най-големите професионални предизвикателства са свързани с това, че трябва да се справя с липсата на свободно време и с даването на наряди. Лишението е личното време, допълва тя. Но ние се занимаваме с важни неща и така усъвършенстваме себе си, заявява Габриела Иванова.  Аз се чувствам горда, че съм тук, казва още тя.
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба „Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката „България - Антарктида - корабният дневник на БТА".