Заместник-председателят на Съюза на търговските камари (на Република Северна Македония) за външните връзки и председател на Камарата за туризъм и хотелиерство Аркан Керим посети известния винарски регион Болен, Южна Франция, като гост на винарната "Chateau de Gourdon", собственост на на македонската изба "Тиквеш", съобщи специално за БТА агенция МИА. Директорът на "Тиквеш” Светозар Яневски и Керим проведоха няколко важни срещи, сред които с кмета на Болен Антони Зилио, заместник-кмета Андре Вигли и президента на Съюза на предприемачите на Болен Жан-Мишел Луи. Керим подчерта, че Франция е наш важен икономически партньор, както и политически поддръжник по пътя на страната ни към членство в ЕС, като отбеляза, че тези добри отношения трябва да се използват за насърчаване на сътрудничеството в сектора на винарската индустрия.
"Инвестицията на "Тиквеш" във френската винарна "Шато дьо Гурдон" е добър пример за изграждане на мостове между компаниите в този сектор от двете страни, които отварят пътя на македонските изби към пазара на Европейския съюз. В тази посока е договорено задълбочаване на икономическите отношения между македонски и френски фирми, както и посещение в Република Северна Македония на френски фирми от района на Болен. Тези сътрудничества дават допълнителен стимул за растеж на търговията, особено за увеличаване на македонския износ", каза Керим.
Като се има предвид, че един от стратегическите експортни селскостопански продукти на страната ни е виното, Съюзът в рамките на международните дейности предоставя стратегическа подкрепа на лозаро-винарския сектор в страната чрез организирано популяризиране на международни винарски събития, работа в мрежа и лобиране за напредъка на свързани отрасли като селско стопанство, туризъм, в сътрудничество с национални и чуждестранни институции.
В областта на винопроизводството в Република Северна Македония от 2005 г. нататък започна т.нар. революция в лозаро-винарския сектор в страната, преди всичко с приватизацията на част от избите, инвестициите в нови технологии и откриването на нови модерни изби. Въпреки това, пълният потенциал все още не е използван, тъй като е необходимо да се увеличи износът на пакетирано вино, което се изнася с добавена стойност, което допринася за цялостния растеж на сектора, повишавайки стойността както на виното, така и на гроздето като суровина, посочва Съюзът на стопанските камари.
(Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник)