Все по-забележимият ръководител на руската частна военна група "Вагнер" Евгений Пригожин взе под прицел днес администрацията в Кремъл за това, че не е блокирала платформата ЮТюб, чиито собственици са американци, предаде Ройтерс.
"ЮТюб е информационната чума на нашето време", каза Пригожин в публикувано в "Телеграм" изявление, в което посочва без доказателства, че 40 процента от видеоклиповете в платформата са "политизирани и насочени срещу Русия".
Според него платформата не е била забранена по две причини в Русия, която иначе затегна контрола върху чуждестранните медии след нахлуването си в Украйна: предположениeто, че тя е незаменима за обикновените граждани, и наличието в Кремъл на хора, които всъщност симпатизират на Съединените щати.
"Имаме огромен брой хора в президентската администрация, които мислят само за едно нещо: как само ако Русия загуби войната, американците ще дойдат и ще ни регулират колкото се може по-скоро," каза Пригожин.
"Тези, които са против закриването на ЮТюб, според мен са хора, които са предатели на своя народ и страна, предатели на предишните и бъдещите поколения руснаци. Те живеят в чужбина, почиват в чужбина, отглеждат децата си в чужбина, прокламират висши ценности, но въпреки това подкрепят Запада по всички възможни начини и се изхранват от него."
Напрежението между Пригожин и руското правителство стана явно в петък, когато министерството на отбраната заяви, че Соледар е бил превзет, но без да спомене ролята на "Вагнер" – ръководената от бизнесмена частна милиция, която не е под шапката на въоръжените сили и вече беше публикувала снимка на Пригожин и неговите бойци в солната мина в източния украински град, отбелязва Ройтерс. Пригожин публично се оплака от опитите да се омаловажат ролята и постиженията на "Вагнер", а министерството по-късно актуализира своето комюнике, вече хвалейки "смелите и самоотвержени действия" на бойците от милицията. Кремъл отрича да има разрив.