Аржентина започва процес на обратно изкупуване на външен дълг за над 1 милиард долара, който стартира от днес, обяви министърът на икономиката Серхио Маса, цитиран от местното издание "Насион".
Неочакваното съобщение идва в средата на седмица, белязана със силно поскъпване на долара на неофициалния пазар.
Информацията за обратното изкупуване вече бе публикувана в Официален вестник в съвместна резолюция на финансовото министерство и данъчната служба, след спад на риска за страната с 1000 пункта, което отваря "прозорец от възможности", според министъра.
Аржентинската централна банка ще е тази, която от името на финансовото министерство, ще извърши покупката. "Целта е да подобрим профила на външния дълг, за да продължи да спада рискът за страната и по някакъв начин да нараснат възможностите за достъп до пазарите какта на аржентинските компании, така и на аржентинската държава", обобщи Серхио Маса.
"Това е първа стъпка, която е фокусирана върху облигации с малък срок до падежа. Осъзнаваме, че така можем да управляваме по-добре дълга", каза министърът, който смята да покани през идните месеци и частния сектор да участва в други подобни мерки. 
Министърът подчерта, че през последните пет месеца ведомството му е работило "усърдно" за нормализиране на макроикономиката и то така, че предприетите мерки да не повлияят на увеличението на брутния вътрешен продукт, генерирането на работни места и възстановяване на потреблението.
"В този момент се съсредоточаваме върху четири предпоставки: фискален ред, натрупване на резерви, растеж на износа и развитие с приобщаване", заяви той.
Междувременно Аржентинската централна банка обяви днес, че ще увеличи еднодневните репо сделки с 200 базисни пункта до 72 на сто, предаде Ройтерс.
Този ход идва на фона на някои очаквания, че банката може да понижи референтния лихвен процент в началото на тази година след дълъг период на затягане на паричната политика през 2022 година и въпреки годишната инфлация от около 95 на сто.