Днес в Актовата зала на Национална Априловска гимназия (НАГ) се състоя творческа среща на проф. Петър Стоянович с ученици от гимназията. Събитието е част от програмата за отбелязването на 188-годишнината от създаването на първото новобългарско училище. Присъстваха директорът на гимназията Елвира Христова, доц. д-р Александра Антонова от Института за литература към БАН, Лъчезар Аврамов - режисьор и сценарист, учители от НАГ и ученици с профилирана хуманитарна и историческа подготовка. 
При представянето на гостите Анна Сапунджиева, преподавател по български език и литература в НАГ, каза: „Това са хора, които принадлежат наистина към стойностните социално-културни кръгове в нашето общество. Те произлизат от богата родова традиция и могат да разкажат неща, важни за нас, произтичащи от миналото и начертаващи нашите пътища в съвременноста“.
Проф. Стоянович каза следното за филма „Куршуми над Марсилия“, който участниците в срещата гледаха: "В историята никога не се казва всичко до край и в самия филм не е казано всичко. Не е казано кой всъщност уби френския представител и дали българската държава има пряко участие в това. Кой плати парите на Владо Черноземски, също не е казано. И това показва всъщност колко отворени въпроси оставя историята. Смятам, че филмът е направен доста обективно и начинът, по който са подходили сръбските кинематографи е почтен".
Режисьор на лентата "Куршуми над Марсилия" е Гордан Матич, който проследява процеса срещу хърватските терористи Звонимир Поспишил, Мийо Крал и Иван Раич. Те са съучастници на българския атентатор Владо Георгиев Черноземски в убийството на краля на Югославия Александър и министъра на външните работи на Франция Луи Барту на 9 октомври 1934 г. в Марсилия, Франция.
На въпрос от стажантите на НАГ в Българската телеграфна агенция, защо е решил да посети училището, проф. Стоянович отговори: „Тук се ражда нещо по-различно от всяко друго училище. Вие не сте като другите. Да бъдеш Априловец е не само призвание, но и задължение.“.
Творческата среща с учениците бе последната от програмата за 188-годишнината на гимназията. По-късно в регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“ проф. Петър Стоянович представи книгата си "Фердинандеум“, научно-историческо изследване, описващо първите 25 години от управлението на Цар Фердинанд.