Министерският съвет одобри днес Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата между Правителството на Република България и Правителството на Хашемитско кралство Йордания за период от три години, съобщи правителствената пресслужба.
Новата програмна рамка включва възможности за реализиране на конкретни инициативи, провеждане на културни събития, по-тясно взаимодействие в областта на висшето образование, предоставяне на стипендии за изучаване на арабски и български език, стипендии за обучение в държавни висши училища, установяване на пряко сътрудничество между научните и изследователските институции на двете страни, както и насърчаване на сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата с цел обмяна на информация и реализиране на общи програми за действие.
В програмата са взети предвид реалните възможности на двете държави и съществуващият взаимен интерес за укрепване на двустранните отношения. Очаква се Програмата за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата между Правителството на Република България и Правителството на Хашемитско кралство Йордания да бъде официално подписана до края на първото тримесечие на 2023 г.
Предишната Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата между правителството на Република България и правителството на Хашемитско кралство Йордания е за периода 2018-2020 г. Тя е подписана на 31 януари 2018 г. в Аман, като е влязла в сила от датата на подписването й. Тази изминала програма за сътрудничество също е била за период от три години, се посочва в информация, публикувана в сайта на Министерството на образованието и науката.