Според посланика на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър държавата има „добра история на междуетническите отношения” и се надява в парламента на страната „да бъде взето решение, което да ги укрепи”.
Промените в конституцията, за да бъдат вписани в преамбюла й българите в Северна Македония, произтичат от договора с България, а ангажимент на правителството е осигуряването на мнозинство от 2/3 в парламента на страната, посочи Гиър, който уточни, че ако промените в основния закон не бъдат гласувани, ще следва застой в процеса на присъединяване на страната към ЕС, а какво ще се случи нататък не би могъл да предполага.  
Според посланика на ЕС в Северна Македония процесът на скрининг върви добре, но това не е достатъчно, защото от изключителна важност е да бъдат осъществени необходимите реформи. 
Ангажимент на правителството е да определи степента на важност на всяка една от тях, но трябва да се знае, че има въпроси, които са отворени по време на целия процес на преговори и те включват борбата с корупцията, укрепването на върховенството на закона, укрепването на администрацията и зачитането на човешките права и свободи, каза Гиър.