Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес изрази днес резерви що се отнася до евентуалната доставка на бойни танкове "Леопард" от неговата страна за Украйна, предаде ДПА. 
"В момента тази възможност не стои на дневен ред", каза днес той на Световния икономически форум в Давос.
Албарес обаче не изключи доставка на по-късна дата и спомена в тази връзка предстоящата в петък среща в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия. Испания предпочита такива решения да се взимат в общ формат, не поединично, подчерта той.
"Отношението на Испания към тази война е да правим това, което смятаме за най-добро, на всеки етап, за да помогнем на украинците да защитят своя суверенитет и териториална цялост и да донесем мир в страната възможно най-скоро", каза Албарес.
Коментарите на външния министър отразяват различията в правителството, отбелязва ДПА. По-малкият партньор на левоцентристката Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) на премиера Педро Санчес в управляващата коалиция - още по-лявата партия "Унидас подемос", критикува доставките на оръжие за Украйна.
Според съобщения в медиите през юни Испания е обмисляла доставката на танкове „Леопард“ от по-стария тип 2 А4. Петдесет и три от тези танкове са консервирани в съоръжение в Сарагоса от 2012 г. насам.
След седмици на спекулации относно тази доставка министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес заяви през август, че танковете са в "абсолютно окаяно състояние" и че вече не е възможно да бъдат ремонтирани. Това предизвика учудване във военните среди.
Испания разполага с общо 108 „Леопард 2 A4“ и 229 „Леопард 2E“, които са версия на 2A6, адаптирана за испанските изисквания.