Националният съвет на БСП взе решение да даде мандат на парламентарната група на „БСП за България“ да води преговори за съставяне на правителство. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседанието на пленума на партията. 
Стъпките, които ще предприемем след днешното решение са няколко. Ще поканим лидерите на среща, ще поставим пет въпроса за обсъждане, уточни Нинова. Тя ще разговаря с лидерите на останалите парламентарни групи дали има политическа воля за съставяне на редовно правителство или само се демонстрира такова. Искаме честен и открит разговор, ако имаме различия и не можем да се съберем - да ги обявим, коментира лидерът на БСП. Следващите теми за обсъждане ще са какви задачи да възложим на това правителство, с какъв срок, политическо, експертно или смесено ще е и какъв ще е форматът за вземане на решения, каза още Нинова.
Няма да бавим този процес. Следващите дни ще го стартираме и ще ви държим в течение, добави лидерът на левицата. Тя уточни, че досега не е водила разговори с лидерите на останалите формации, няма изпратени писма и покани. Не сме пускали писма, не съм се обаждала на никого от колегите лидери, сега започваме със стъпките. Още от утре ще видим дали ще е обща среща, ако искат – ще са двустранни, обясни Нинова в отговор на журналистически въпрос. 
Добро начало е, че всички парламентарни сили заявиха, че са готови да участват в разговори. Не слагаме отпред разделителните линии, а търсим това, което ни обединява, каза лидерът на БСП.
Пленумът е приел на днешното си заседание и документите за предстоящия конгрес на партията. Ще организираме и подготовката за местни избори, допълни Нинова.
БТА припомня, че на 16 януари президентът Румен Радев връчи на председателя на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова третия (последен) проучвателен мандат за съставяне на правителство.
/следва/