С поклонение и полагане на венци и цветя пред паметника на ген. Виктор Дандевил в Асеновград отбелязаха 145-тата годишнина от освобождението на града. Тържествената програма започна с изпълнение на Представителния духов оркестър към ВВС – Пловдив.
Асеновградски свещеници отслужиха заупокойна панихида за отдалите живота си в името на свободата герои. Слово произнесе Милко Атанасов – учител по история в ОУ „Ангел Кънчев“ в Асеновград. Той припомни биографични данни от житейския път на генерала и войните му. „Сега, от дистанцията на времето, мнозина приемат свободата като даденост. Затова днес е моментът да припомним, че тя е изисквала усилията и дори живота на стотици българи", отбеляза Атанасов. По думите му, минавайки покрай паметника на ген. Дандевил в Асеновград, всеки трябва да си спомня, "че нищо не започва с нас и не завършва с нас".
Венци и цветя поднесоха кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев, официални лица и признателни граждани. 
По повод освобождението на Асеновград на 21 януари Градската библиотека ще бъде домакин на премиерата на книгата „Изгубеният Асеновград“ с автор Атанас Кендев.