Окръжният съд в Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 60-годишния М.К. от старозагорското село Калояновец, привлечен към наказателна отговорност за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – метаамфетамин и канабис, и е продал метаамфетамин на 33-годишен мъж. Деянието е извършено на 14 януари и при условията на опасен рецидив. Това съобщават от пресцентъра на Окръжния съд. 
За това престъпление по закон е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от пет до 15 години и глоба от 20 до сто хиляди лева. 
Окръжен съд – Стара Загора е приел, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че именно М. К. е автор на деянието, за което му е повдигнато обвинение. Според съда съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление, тъй като настоящото, за което му е повдигнато обвинението, е извършено в условията на опасен рецидив. От справката за съдимост е видно, че той е с трайно установени престъпни навици и въпреки ефективно изтърпяно наказание лишаване от свобода, не се е поправил, посочват още от съдебната институция. 
Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивски апелативен съд в тридневен срок.
Обвиняемият и 33-годишният мъж са задържани при проведена специализирана полицейска операция от служители на Сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при Областната дирекция на МВР в Стара Загора в местното село Християново, посочват от Дирекцията в информационния си бюлетин. У обвиняемия са намерени и иззети над 100 грама метаамфетамин, а след проверка на имот в село Калояновец са намерени и иззети везна с остатъчно количество метаамфетамин, както и над 4 грама марихуана.