Актьорът Николай Урумов влиза в ролята на Юн Габриел Боркман в едноименната пиеса на Хенрик Ибсен, поставена на сцената на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ от Пламен Марков. По думите на режисьора, това е най-предизвикателният мъжки персонаж на норвежкия драматург.
Марков смята, че Урумов отговаря напълно на концепцията му за главния персонаж в пиесата, който е бивш банкер. „Този избор е от моите сполучливи решения, партньорството ми с актьора беше важно“, каза той и добави, че двамата се познават отдавна, от времето, когато го е назначил в театъра в Сливен като ярък комедиен талант. Работил е с него и в Народния театър по пиеса на Мартин Макдона.
Поканата към Николай Урумов на Пламен Марков и директора на Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова за ролята на Боркман го прави толкова щастлив, че заради този ангажимент иска платен отпуск от Народния театър. „В съзнанието ми беше, че ако ми откажат, ще напусна. Все пак директорът Васил Василев прояви разбиране и ме остави да работя спокойно във Варна“, сподели актьорът.
Той призна, че за него е чест да стъпи на варненска сцена, където е идвал като ученик от Балчик да гледа спектакли. Спомня си „Трубадур“ на Верди, „Коледата на семейство Купиело“ с Евгений Бакалов, „Престъпление на острова на козите“ с Димитър Еленов. Сприятелил се тогава с актьора Свилен Стоянов, който му дал монолог на Арнолд Уескър, за да се подготви за изпита по актьорско майсторство във ВИТИЗ. Спомня си и кандидат-студентските курсове на Грациела Бъчварова. „Това е времето на мечтите ми за театър, когато всяко нещо, което те доближава до мечтата, остава завинаги в съзнанието“, каза той.
Урумов намира екипа на Варненския театър за прекрасен. „Има атмосфера и се усеща, че няма проблеми или поне аз не ги чувствам. Тук ми е много комфортно и приятно“, сподели той преди премиерата. Със сценографката на спектакъла Мира Каланова се познават от филма на Александър Морфов „Хълмът на боровинките“, а с актьора Михаил Мутафов е играл в програмното представление на Театър „Азарян“ - „Чайка“ на Явор Гърдев. С останалите колеги от екипа това е първата му среща.
Сложността при ролята на Боркман Урумов отдава на минаването през различни проекции в хода на спектакъла. „Не съм работил върху пиеса на Ибсен до този момент и съм се доверил на Пламен Марков да ме води. Още като имахме репетиции на маса, се разбра, че е подготвен и знае какво иска да направи. Всички му вярваме и затова нещата се получават. Това е разковничето“, каза Урумов и допълни, че когато имаш пълна отдаденост при всеки опит нацелваш вярното решение за ролята.
Той е намерил отговор на въпроса кой е неговият герой при една от последните репетиции, в последната картина на пиесата. Според него това е порасналият Малък принц, както е написала преди години полска журналистка за ролята му в „Живот в кашони“ по текст на Иван Кулеков, показан на фестивал във Вроцлав. Той смята, че между двата му персонажа има сходство като характер. „На репетицията се усетих точно така, видях този пораснал Малък принц, защото Боркман е един мечтател. Колкото и да изглежда на моменти лош и жесток, той не е меркантилен. Не е направил нищо за себе си, дори няма дом. Неговите мечти са да прави хората богати и щастливи и в името на това жертва любовта си, семейството, сина си. Жертва всичко. Такъв ми се ще да го видят зрителите“, сподели актьорът.
Той смята, че каузите, зад които застава бившият банкер, много лесно могат да прозвучат дидактически и политически злободневно, но в крайна сметка той минава безпардонно и безцеремонно понякога дори през хора, заради своята чистота, убеденост и вяра. Според него трудността в интерпретацията на Боркман е била да влезе в кожата му и в пламтящата му глава, която е изобразена и на плаката на спектакъла. Признава обаче, че обича да опитва и не се е притеснявал да пробва различни неща, а режисьорът е определил кое може да влезе в образа.
Урумов смята, че между него и героя на Ибсен няма никакви прилики. „Аз не съм банкер, макар че имам един семестър обучение в счетоводство и контрол, когато не бях приет във ВИТИЗ и Пламен Марков не ме взе за сценичен работник в Сливенския театър“, разказа той.
Премиерата на „Юн Габриел Боркман“ в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е днес, освен Николай Урумов участват още Милена Кънева, Биляна Стоева, Михаил Мутафов, Теодор Каракачанов.